Hírek

A Debreceni Advent ma már nemcsak a városlakókat vonzza!

July 31.

Harmadik éve, hogy az egész adventi vásárt a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. szervezi.

A Kossuth téren és a Piac utcán november 23-án nyit a Debreceni Adventi Vásár, amely szerethető közösségi térben, egyedi kézműves termékekkel, ellenállhatatlan finomságokkal, lélekmelegítő forralt italokkal várja a karácsonyra készülőket. A friss kalács- és a fűszeres forraltbor-illatú utcákon a nézelődés és kóstolgatás közben mind jobban készülhetünk az ünnepre.

Az adventi vásárokat tesztelő első körútjakor inkognitóban járt itt a hvg.hu újságírója, aki az országos rangsorban a második legjobb ponttal, azaz a maximális 10 pontból 9-et adott a 2017-ben debütáló Debreceni Adventi Vásárnak és ezt írta róla: “A Nagytemplomtól a református Kistemplomig, avagy a Csonka toronyig kínálják szíves szóval a környékbeli termelők, népművészeti mesterek, sütők-főzők portékáikat a Debreceni Adventi Vásárban. Mégsem tülekedik, idegeskedik senki, kutakodjon akár vásárfia után, falatozzon, iszogasson, álljon sorban az óriáskeréknél…vigyáznak egymásra, s tudnak örülni-adni, vendégül látni, megmutatni, amijük van. Kockás abrosszal, kékfestő mintás kárpitokkal dekorálnak, minden árus igyekszik valamivel a saját arcára formálni a standját, és nyoma sincs a gusztustalan hatalmas etetővályúknak, nem kell olajfelhőkben fulladozni. … valahogy itt tényleg nemcsak egy jelző az, hogy adventi. Egy darabig nem is értettük, mitől más, mitől családiasabb. Egyszerűen emberarcú, nincs gagyi, van viszont tényleg szíves kínálás, trécselés.” (hvg.hu)

Az adventi forgatagban ismét találkozhatunk a tavaly óriási sikert aratott 45 méteres óriás kerékkel. A monumentális szerkezet a teljes adventi időszakban áll majd a kíváncsiskodók rendelkezésére. Támogató: a Vitesco Technologies! A DEBRECEN EYE mellett a legkisebbek a Vili-vonattal körözhetnek (december 2-23. között).

 

A Debrecen Eye tervezett nyitvatartása 2019. november 23. – 2020. január 6-ig:
H-Cs 14:00-21:00, P-V 12:00-21:00.
Jegyek: Felnőtt: 2.000 Ft, Gyerek (12 éves korig) / nyugdíjas: 1500 Ft,
Családi jegy: 2 felnőtt + 2 gyerek 5.800 Ft

 

Adventi programkínálat:

Az adventi vásár kínálatával november 23-án 16 órától találkozhatnak először a debreceniek és a Debrecenbe látogatók. A régmúltat idézve pásztorok, juhászok, gulyások, csikósok felvonulásával, kisbírók, vásári kikiáltók hívogatásával és a Kelet Brass Band koncertjével kezdetét veszi az ünnepi forgatag.

 

Aki a hideg téli időben forró italra vágyik, az a Krones támogatásának köszönhetően egy szép adventi, 100%-ban műanyagmentes papírpohárból kortyolhatja az adventi vásár vendéglátó egységeiben vásárolt lélekmelegítőt.
Forró italok, meleg ételek, valamint az elmaradhatatlan kézműves termékek várják minden évben a debrecenieket és az ide látogatókat a karácsonyi vásárban.

 

November 30-án kinyílik a Régi Városháza kapuja is, ahol a MENJÜNK EGYÜTT BETLEHEMBE! – NYITOTT VÁROSHÁZA fogadja az érdeklődőket.
Időpontok: 2019. november 30. – december 22. között minden szombaton és vasárnap 9:00 és 21:00, hétköznapokon pedig 16.00 és 20.00 között.

 

A Városháza belső udvarán Betlehemi élőképet rendezünk be a Debreceni Állat- és Növénykert közreműködésével, ahol a betlehemi alakokat bibliai állatok körében tekinthetik meg a látogatók. Az élőkép mellett a puszta világa is megjelenik a Hortobágyi Nonprofit Kft. jóvoltából, akik pusztai huncutságokkal, különböző játékokkal, valamint a puszta jellegzetességeivel várják a gyerekeket hétvégenként. Az állandó programok mellett további természeti és természetközeli értékek is megjelennek a hétvégeken, a Természettár azt mutatja be, hogy mit tehetünk télen az állatokért, különösen a madarakért, és egyéb erdőlakó fajokért.

 

A közös gyertyagyújtások sora december 1-ével, a Pásztoradventtel kezdődik.

A jószágok Mihály napján kezdődő, nyári legelőről téli szálláshelyekre való behajtása Erzsébet napjára (november 19.) befejeződött. Debrecenben még a századfordulót követően is hagyományosan ekkor kezdődött a pásztorok megfogadása a következő esztendőre. A városba a pusztából bemenő pásztorok a mostani Nyugati u.-Hatvan u. sarkán található kiskocsmánál és a Nagytemplom előtt gyülekeztek, hogy találkozzanak a gazdákkal. A pásztorfogadás csak a számadót érintette, ők voltak azok a megbízható, nagy tudású pásztorok, akikre a gazdák biztonsággal rábízhatták nagy értéket képviselő jószágállományukat. Mindig előnyben voltak a helyi születésűek, különösen azok, akik családja már generációk óta űzte a mesterséget. A bojtárok megfogadása már a számadó feladata volt. A pásztorfogadás a legtöbb helyen a pásztorok és a gazdák közös ünnepe volt.

 

December 1-jén délelőtt 10-től a hortobágyi és Hortobágy „mellyéki” pásztorok érkeznek Debrecenbe, hogy a Kistemplom istentiszteletén pásztortűzről gyújthassák meg az adventi koszorú első gyertyáját.

December 1-én 17 órától a Kossuth téren a Lautitia Kóruscsalád közreműködésével sok száz résztvevő közös énekével kezdődik meg Advent első vasárnapjának ünnepe. Ez az örömének teszi még szebbé Debrecen ünnepi fényeit és hirdeti a szeretet soha el nem múló dicsőségét!

Papp László polgármester adventi gondolatai után a városi díszkivilágítás fényében hangzik el Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Fekete Károly református püspök adventi üzenete és kerül sor az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtására. Közreműködik az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, a Debreceni Népi Együttes és a Lautitia Kóruscsalád, vendégük Francesca Provvisionato énekművész, Gulyás Botond és Erdős Fruzsina.

 

A Debreceni Adventi Vásár újdonságaként a város főterén felállított nagyszínpad idén minden korábbinál látványosabban, nemcsak a vasárnapi gyertyagyújtások idején, hanem a hétköznapokon is tartogat meglepetéseket. Az Óriás Kalendárium egy hatalmas adventi kalendárium, amelynek december 1-jétől mindennap 18 órakor kinyíló ablaka nemcsak élményekkel, hanem fontos üzenettel is megajándékoz minket: figyeljünk oda azokra az értékekre, amelyeket olykor magától értetődőnek veszünk. E gondolat jegyében Debrecen városrészeinek közösségei megajándékozzák a rászorulókat, illetve azokat, akik önkéntes vállalásaikkal sokat tesznek embertársaik jólétéért, boldogulásáért.

 

December 5-én 16 órakor érkezik a Mikulás, azaz Joulupukki, aki a messzi lappföldi városból, Rovaniemiből látogat el hozzánk. Az Adventi Vásár újdonsága az is, hogy a Mikulás házikója december 9-től Adventi Kuckóvá alakul, ahol majd kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, hogy maguk készítette csodás ajándékokkal lephessék meg szüleiket. December 9-től ugyanez az Adventi Kuckó lesz a Debreceni Karitatív Testület tagszervezetei adománygyűjtő akciójának is a helyszíne.

 

December 8-án 17 órától Barcsa Lajos alpolgármester köszöntője hangzik el, sor kerül az adventi koszorú második gyertyájának meggyújtására a történelmi felekezetek lelkészeinek áldásával, Asztalos Richárd evangélikus lelkész, Sipos Barnabás ortodox pap adventi gondolatainak kíséretében. Közreműködnek a Kuckó Művésztanya jelmezesei, a Szent Háromság Magyar Ortodox Templom Kórusa, a Debreceni Népi Együttes táncosai és a Pendely Énekegyüttes.

 

December 15-én 17 órától Balázs Ákos alpolgármester köszöntője hallható, majd az adventi koszorú harmadik gyertyájának meggyújtása következik a történelmi felekezetek lelkészeinek áldásával, Bereczki Lajos baptista és Nagy Gábor református lelkipásztor adventi gondolataival karöltve. Közreműködnek a Kuckó Művésztanya jelmezesei, a Debreceni Népi Együttes táncosai, az Ady Endre Gimnázium diákjai és Németh Krisztián.

 

December 22-én 17 órától az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtása a történelmi felekezetek lelkészeinek áldásával. Kálmán József római katolikus plébános, Vad Zsigmond református esperes és Kapin István görögkatolikus parókus, illetve Puskás István alpolgármester adventi gondolatait követően megosztjuk a Betlehemből érkező lángot, majd közös kántálás zárja a nagy közösségben megélhető alkalmak sorát. A Kossuth téri gyertyagyújtást a Régi Városházától 16.45-kor induló énekes vonulás előzi meg, melyben közreműködnek az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya és a Hajdú Táncegyüttes tagjai. Vendégek lesznek továbbá Újhelyi Kinga színművész és Dr. Csókay András idegsebész.

 

Az Adventi vásár varázslatos hangulatát tovább emeli M. Tóth Zsolt jégszobrász. A művész december 15-én és 21-én hatalmas jégtömbökből különleges figurákat farag ki majd sokunk örömére a Kossuth téren.