Hírek

Megérkezett a szeretet és a béke lángja Debrecenbe!

July 31.

Megérkezett Jézus születésének helyéről, Bécs és Budapest érintésével Debrecenbe a Betlehemi láng! A korábbi években már megtapasztalt összefogás szellemében a Régi Városháza udvarán december 17-én megtartott ünnepi eseményen a város és az egyházi felekezetek résztvevői személyesen fogadták a Szent Lángot.

 

Turányi Szilárd, a Magyar Cserkészszövetség IX. Észak-Alföldi Kerület elnöke először Papp Lászlónak, Debrecen polgármesternek adta át a szent lángot. A városvezető elmondta, ebben a nehéz időszakban, 2020. év végén a Betlehemi Születés Templomának örök mécseséről érkező láng erőt és hitet kell, hogy adjon nekünk. A betlehemi láng, amely a szeretetet és a békességet szimbolizálja, lelkükben erősítse mindazokat – hangsúlyozta – akik nap mint nap küzdenek embertársaink egészségért és akik a koronavírus járvány miatt betegként várják a gyógyulás pillanatát.  Fekete Károly, Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte, hogy a reformátusoknak a láng az Igére mutató jel, amely segíti a tájékozódást, az eligazodást. A püspök mindazoknak ajánlja ezt a lángot, akik úgy érzik sötétség van körülöttük és a következő lépés megtételéhez szükségük van a betlehemi fény segítségére. A világ világossága legyen érvényes ránk, ez vezessen minket karácsony szent ünnepén! Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája azt hangsúlyozta, hogy oly nagy a szeretet lángja, hogy kihunyni sose fog. Hiába tűnik most kézben tartva oly gyengének, alig pislákolónak, mégis azt mondhatjuk, hogy a betlehemi láng kiolthatatlan. Debrecenben is így lesz, egymásnak továbbadva, a szeretet lángja a szívünkben él tovább és ott lobog. Palánki Ferenc, Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke elmondta, hogy Betlehemben találkozott az Ég és a Föld, eljött az Isten végtelen útján, hogy közösséget vállaljon vele, hogy áldozatot hozzon érte. Ez a kis láng, amely a gyertyán ég, ezt az áldozatot jelképezi az Isten részéről. Miként egy gyertya feláldozza a létezését, azzal, hogy elég, és közben fényt, világosságot, meleget sugározz mindenki felé. Ajánlom ezt a fényt mindazoknak és mindazokért – hangsúlyozta a püspök – akik áldozatot hoznak másokért és ezáltal Krisztushoz válnak hasonlóvá. A szeretet így működik, áldozat nélkül nincs szeretet. Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze elmondta, hogy ma, amikor erre a lángra tekintünk, örvendhetünk annak, hogy ez eggyé tesz, eggyé tett bennünket, mert minden felekezet képviselője itt van és együtt vihetjük haza, templomaikba a szeretet és a béke lángját. Bereczki Lajos, Baptista Teológiai Akadémia rektorhelyettese szerint sokan érezhetik úgy, hogy ez az időszak különösen nehéz számukra, ezért különösen fontos üzenet közvetít felénk most a láng: „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.”

 

Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság magyar ortodox egyházközség parochusa azt kívánta, hogy a betlehemi láng mindannyiunk életét ragyogja be és a templomokból jusson el minél több olyan helyre ez az isteni fény, ahol most nagy szükség van a szeretetre és a lelki vigaszra.

 

Turányi Szilárd, a Magyar Cserkészszövetség IX. Észak-Alföldi Kerület elnöke az ünnepi eseményen bejelentette, hogy idén a betlehemi láng eljutott Kárpátaljára is.