Hírek

Megérkezett Debrecenbe a betlehemi láng!

July 31.

Advent negyedik vasárnapján sok száz ember otthonába juthat el a betlehemi Szent Láng!

 

A 43. számú Főnix cserkészcsapat csapatkapitánya, Turányi Szilárd hozta el idén december 18-án a debreceni Csonka Templomba a Betlehemi Lángot. A hagyományoknak megfelelően, a Debreceni Advent programsorozatánál már megtapasztalt összefogás szellemében a békelángot a templomban megrendezett ünnepi esemény résztvevői, köztük a debreceni egyházi felekezetek képviselői személyesen vitték tovább a közösségeikbe.

 

A Turányi Szilárd cserkész csapatkapitány elmondta, hogy a Betlehemi Láng Európába szállításának kezdeményezése 1986-ban Ausztriából indult el. Azóta az osztrák Cserkészszövetség (PPÖ) minden évben repülőgéppel hozza el Bécsbe a betlehemi bazilika örökmécseséről meggyújtott lángot. A környező országok cserkészei egy ökumenikus istentiszteletet követően viszik tovább Isten ajándékát. A békelángot a magyar Cserkészszövetség szállítja Bécsből Dunavarsányba. A 43. Főnix cserkészcsapat 2003 óta hozza el a Szent Lángot Nyíregyháza érintésével Debrecenbe egy speciális mécsesben.

 

 

Az ünnepi eseményen Szakács György a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség lelkésze, Dr. Krakomperger Zoltán a debreceni római katolikus Szent Anna Főplébánia plébánosa, Kapin István az Attila téri görögkatolikus egyházközség parókusa, Koós Anikó a Debreceni Evangélikus Gyülekezet nevében, Fodor István presbiter a Debreceni Baptista gyülekezet nevében és Sipos Barnabás a Debreceni Szent Háromság magyar ortodox egyházközség parochusa egy-egy adventi gondolattal köszöntötte a résztvevőket.

 

 

Bódor Edit, a debreceni advent főszervezője az ünnepi esemény zárásaként elmondta, hogy nagy öröm megtapasztalni, hogy mennyien fognak össze azért, hogy az Advent békés, szeretetteljes várakozásban teljen. Hozzátette, hogy december 22-én, vasárnap 17 órakor a város főterén, az adventi koszorú negyedik gyertyájának meggyújtásakor Puskás István alpolgármester köszöntőjét, Kálmán József római katolikus plébános és Kapin István görögkatolikus parókus adventi gondolatai követik. Közreműködnek az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház gólyalábasai, a Kuckó Művésztanya jelmezesei, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncosai és a Lautitia Kóruscsalád tagjai. Újhelyi Kinga, a Csokonai Színház művészei produkcióját Dr. Csókay András idegsebész tanúságtétele zárja.

 

A kulturális szakember kiemelte, hogy a műsor végén mindenkit megajándékoznak a Betlehemi Lángról gyújtott kis mécsessel annak érdekében, minél több debreceni család otthonába jusson el Isten szeretetének és békéjének üzenete.