december 03.

16.00 – 16.45 Dósa Nádor tér

Bokros Trió: Betlehem, Betlehem

A Bokros Trió „Betlehem, Betlehem” című adventi, karácsonyi műsora közös éneklésre buzdító, egyszerre emelkedett és ugyanakkor szórakoztató programot ígér. A két tekerőre és kobozra, no meg természetesen énekhangra komponált összeállítások a magyar hagyomány legszebb és különleges téli szokásdallamaiból állnak. A karácsony misztériumát megidéző dallamokat keretbe foglalják az Alföld gyönyörű tekerős dallamai, valamint magyar és Nyugat-európai historikus zeneművek.
Az adventi időszakban különösen fontos szerepe van az olyan hangszereknek, mint a tekerő, amelyet a régiek a duda hangzásához hasonlítottak. Ezek az instrumentumok a hagyományban szakrális jelentőséggel bírtak, az elcsendesedés és böjt idején is megszólalhattak. A mulatozás tiltva volt, ahogyan mondták: „Szent András eltöri a hegedűt”. A duda, tekerő, citera, furulya, vagy épp a koboz azonban tovább szolgált, ezúttal az ünnepi rítusokban.
A koncerten a különleges és ritkán hallott karácsonyi dallamok mellett elhangzanak közismert ünnepi énekek is annak reményében, hogy közös énekléssel várhatjuk az Úr Jézus születését.
Tagok:
Szerényi Béla és Szerényi Domokos – tekerő, ének
Barabás András Balázs – koboz, ének

Részletek

Dátum

december 03.

16.00 – 16.45

Belépő

Ingyenes

Program kategória:

Zene

Helyszín

Dósa Nádor tér