december 21.

19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem

Karácsonyi koncert – a Savaria Barokk Zenekar és a Kodály Kórus hangversenye

Műsor: Händel: József és testvérei – oratórium, HWV 59

 

KÖZREMŰKÖDNEK:

József, egy zsidó: Balogh Eszter

Fáraó, Egyiptom királya és Reuben, József testvére: Jekl László

Simeon, József testvére: Megyesi Zoltán

Judah, József testvére: Kéringer László

Benjamin, József testvére: Ducza Nóra

Pothipera, főpap és Phanor, a Fáraó főpohárnoka, később József intézője: Bakos Kornélia

Asenath, a főpap leánya: Jónás Krisztina

 

Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán)

Savaria Barokk Zenekar

Vezényel: Németh Pál

 

Händel 1743 nyarán fejezte be József és testvérei című oratóriumát. József történetét a szövegíró nem a kezdetétől jeleníti meg, joggal feltételezve, hogy a hallgatóság ismeri azt. Ezért költői formát választ az eseményekből szabadon válogatva. Józsefre féltékenyek lesznek testvérei, mivel apjuk, Jákob őt szereti a legjobban, ezért eladják rabszolgának. Egyiptomba kerül, ahol a Fáraó testőrsége kapitányának (Potiphera, más néven Putifár) lesz a szolgája. Putifár felesége vonzódik hozzá, de József visszautasítja. Emiatt megvádolja és börtönbe vetteti. Az oratórium története a börtönben kezdődik, ahol József sorsát panaszolja elhagyatva. A Fáraót álmok gyötrik, amiket senki sem tud megfejteni. József Jehova segítségével megfejti az álmokat: a jóslat szerint 7 év bőséget 7 év éhínség követ. A szűk esztendők beköszöntével jönnek Egyiptomba testvérei, de nem ismerik meg Józsefet. Drámai események sora következik, míg József különféle módon igyekszik bűntudatra ébreszteni testvéreit, de végül felfedi kilétét és mindannyian az Úr és Egyiptom országának dicséretét zengik.

A Savaria zenekar

BALOGH ESZTER mezzoszoprán

Balogh Eszter az előadás címszerepét Józsefet jeleníti meg kivételes hangú mezzoszopránként. Mint ismeretes a barokk előadásokban nem ritka, hogy nők férfi szerepekben, vagy kontratenorok női szerepekben énekeltek. Ilyen formán az előadás korhű és nem csak a hangszerek tekintetében.

2019-ben fölényes győzelmet aratott a London Händel Society énekversenyén, amelynek döntőjére a St George’s Hanover Square templomban került sor. Balogh Esztert a Laurence Cummings által vezetett London Händel Orchestra kísérte. Az erdélyi születésű mezzoszoprán a Magyar Rádió Gyermekkórusában kezdte zenei tanulmányait. 2014-ben diplomázott a Zeneakadémia Master Oratórium- és dalének szakán. Rendszeres közreműködője a hazai koncertéletnek. Repertoárját főként a barokk és klasszikus oratóriumok teszik ki.

„Gyakran éneklek barokkot, és Händelt igazán szeretem, különösen a világi témájú műveit: az operáit, a koloratúráit, az érzelmi mélységeit, a színeit… Az egész zenei eszköztára velem rezdül, egy húron pendül az én zeneiségemmel.” 

Jegyár: 4400 Ft, 4900 Ft

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Kölcsey Központban maszk használata kötelező!

Részletek

Dátum

december 21.

19.00

Belépő

4400, 4900

Program kategória:

Zene

Helyszín

Kölcsey Központ, Nagyterem